Scrisoare catre Anna Munsch - 31 octombrie 1931

Scrisoare catre Anna Munsch - 31 octombrie 1931

de Panait Istrati

Hotel Les Sapins, Menton
31 octombrie 1931


Draga doamna,

Tocmai am primit scrisoarea dumneavoastra si va dam cu placere lamuririle cerute:
Istrati a locuit la noi, din 12 iulie pana in 4 august trecut, la prescrierea medicilor din Paris, care i-au interzis sa stea in Romania din motive de sanatate; el dorea sa se instaleze la noi pentru un an, dar aceasta nu a durat decat trei saptamani si a plecat de la noi la Paris si, se pare, dupa aceea, in Romania.
Ni s-a parut intr-adevar bolnav. Nu a incetat sa aiba febra si ni s-a spus ca la Paris au gasit sange pe prosoapele lui. De atunci, absolut nici o veste de la el.
Dupa parerea noastra, este bolnav, dar are o fire tare bizara; de exemplu Gorki, care de mai mult de douazeci de ani este la un pas de moarte si care traieste inca. Deci, cu toata convingerea, nu cred sa existe pentru el nici o speranta, departe de aceasta.
In rest, dupa caracterul sau aparte si despre iubirile sale, dumneavoastra le cunoasteti mai bine decat noi, nu s-a schimbat.
Cat despre noi, totul merge bine; numai ca nu avem un copil. Dna Reiss a pierdut o sarcina de sase luni, in octombrie, anul trecut; copilul a trait 10 minute. Speram din ce in ce mai mult ca vom avea un copil intr-o zi.
Speram ca prezenta va va gasi sanatoasa, cat despre suferintele morale, cine nu le are? Fiecare dintre noi la un moment dat in viata sufera, dar ganditi-va, Anna, la mamele care nu-si pot alapta copiii si astfel va veti feri sa spuneti " Pe Pamant n-a existat suferinta mai mare".
Sa nu ne uitati si mult noroc.
Jean Reiss




Scrisoare catre Anna Munsch - 31 octombrie 1931


Aceasta pagina a fost accesata de 2271 ori.
{literal} {/literal}